Finsk Påsktoddy med memma
Äggtoddy (eggnog) är en klassiker till Påsk. Här gör vi en uppdaterad variant som vi smaksätter med både memma och Jaloviina. Varm och härligt krämig, som att dricka kaksmet! Jaloviina med lätt konjakston och med inslag av honung blir pricken över i:et och tillför en fin balans. En riktig storsnackis till påsk eller varför inte efter påsk om man får memma över.
Ingredienser:
- 1 st vaniljstång
- 1 st kanelstång
- 4 dl mjölk 3%
- 2 dl vispgrädde
- ½ tsk muskotnöt
- 3 äggulor
- ½ dl råsocker
- 1 tsk rivet apelsinskal
- 4 msk finsk memma (mämmi)
- 6-9 cl Jaloviina
Gör så här:
- Dela vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång, kanel och muskotnöt i en kastrull.
- Vispa äggulor, socker och apelsinskal fluffigt, därefter blanda i memma och fortsätt att vispa en stund till så att memman blandas i ordentligt.
- Lyft upp vaniljstången och kanelstången och vispa ner den varma gräddmjölksblandningen i äggvispet med memma.
- Tillsätt Jaloviina
Häll upp i glas och dekorera med kanel och apelsinskal.