Finsk fika

Finsk fika är fantastiskt på alla möjliga sätt. Det kan vara ett matigare mellanmål, riktigt sött och sockrigt eller någonting däremellan såsom Kaffeost. Här kommer ett urval av finska favoriter.

Kaffeost (Leipäjuusto)

Kaffeost eller som det heter på finska ”leipäjuusto”, är en ganska vanlig variant till kaffet i Finland istället för kaffebröd. Påminner mycket om ostkaka.

Traditionellt läggs den som småbitar i kaffet eller äts vid sidan av med hjortronsylt. Äter man kaffeosten som den är, antingen varm eller kall, gnisslar det när man tuggar den, vilket upphör om den läggs i kaffet. Finns att köpa i matbutiker med större utbud av finska matvaror.

(Här har vi hämtat informationen)

Grisar eller Grismunk (Possumunkki)

En äppelmosfylld munk som ser ut som en liten gris. Men för att komma åt denna delikatess måste man ta sig över till Finland. Saluhallar, torgar och de flesta kaféerna säljer dessa.

Karelska piroger (Karjalanpiirakka)

En matigare fika till kaffet och ett perfekt mellanmål. Servera gärna med äggsmör! För recept, se här.

De karelska pirogerna var ursprungligen en nord- och gränskarelsk delikatess som spreds över resten av Finland i och med evakueringen av karelarna under andra världskriget.

Örfilar (Korvapuustit)

Direkt översatt blir det ”örfilar”, vi pratar alltså om kanelbullar. För recept se här.

Mockarutor/Kärleksmums med Pätkis (Pätkis mokkapalat)

Kärleksmums möter en klassisk finsk chokladbit med minttryffel, Pätkis. För recept se här.

Ugnspannkaka

En klassisk mellanmålsfavorit eller som fika. Servera med sylt och grädde eller ät den bara som den är. 

Kvargbullar - herkulliset rahkapullat

Finns det någonting godare än klassiska kvargbullar? Eller som vi säger på finska - herkulliset rahkapullat.

Sauna Coffee

Tänk en sommarnatt nere vid bryggan eller på altanen. Serveras med fördel efter bastun.

Apple Thief

En lätt sommardrink som garanterar en svalkande start på middagsbjudningen.

Finsk Äggoddy

Här har vi gjort en uppdaterad variant av klassisk Äggtoddy som vi smaksatt med både memma och Jaloviina. Varm och härligt krämig, som att dricka kaksmet! Jaloviina med konjakstoner och med inslag av honung blir pricken över i:et och tillför en fin balans. En riktig storsnackis till påsk eller varför inte efter påsk om man får memma över. Ingen memma alls över? Självklart går det att tillaga denna utan memma.