Finsk julmat
Skiljer sig den finska julmaten från den svenska? Nej, inte så mycket egentligen. Klassiker som köttbullar, julskinka, gravad- och kallrökt lax, sill och lutfisk finns också med på menyn. Det som skiljer sig är tillbehören som lyfter fram dessa klassiker och som gör dem till oslagbara kombinationer. De är också unika för den här högtiden. Vi pratar förstås om lådor, kålrotslåda, morotslåda, leverlåda, potatislåda. Tillagade och stämplade med kärlek, gammelfarmors eller mormors recept som skickas vidare från generation till generation. Till traditionen hör också den oändliga debatten vid julbordet, vilken smakar bäst? Tror att det fortfarande råder oavgjort mellan kålrotslådan och morotslådan. Vilken tycker du smakar bäst?
Julens efterrätter
Till efterrätt serveras julgröt med blandfruktssoppa. Denna fruktsoppa kokas på torkade frukter bestående av persika, äpple, plommon och russin. Julgröten och fruktsoppan kan man också äta till frukost. Det blir en go, festlig och traditionell frukost. För recept se här. Julstjärnorna/jultårtan har också en given plats bland efterrätterna, även om dessa mumsas på under hela julhelgen. Typisk julfika. För recept se här.
Här har vi samlat några av de klassiska julmatsrecepten!