Finsk julmat

Skiljer sig den finska julmaten från den svenska? Nej, inte så mycket egentligen. Klassiker som köttbullar, julskinka, gravad- och kallrökt lax, sill och lutfisk finns också med på menyn. Det som skiljer sig är tillbehören som lyfter fram dessa klassiker och som gör dem till oslagbara kombinationer. De är också unika för den här högtiden. Vi pratar förstås om lådor, kålrotslåda, morotslåda, leverlåda, potatislåda. Tillagade och stämplade med kärlek, gammelfarmors eller mormors recept som skickas vidare från generation till generation. Till traditionen hör också den oändliga debatten vid julbordet, vilken smakar bäst? Tror att det fortfarande råder oavgjort mellan kålrotslådan och morotslådan. Vilken tycker du smakar bäst?

Julens efterrätter

Till efterrätt serveras julgröt med blandfruktssoppa. Denna fruktsoppa kokas på torkade frukter bestående av persika, äpple, plommon och russin. Julgröten och fruktsoppan kan man också äta till frukost. Det blir en go, festlig och traditionell frukost. För recept se här. Julstjärnorna/jultårtan har också en given plats bland efterrätterna, även om dessa mumsas på under hela julhelgen. Typisk julfika. För recept se här.

Här har vi samlat några av de klassiska julmatsrecepten!

Finsk kålrotslåda (Lanttulaatikko)

Kålrotslåda är en de stora favoriterna i det finska julbordet och trivs bäst tillsammans med andra lådor så som morotslåda, leverlåda och potatislåda. En riktig klassiker!

Finsk morotslåda (Porkkanalaatikko)

Morotslådan brukar bråka om första platsen som favorit tillsammans med kålrotslådan. Här har vi alltså en till riktig klassiker!

Finsk leverlåda (maksalaatikko)

Här vi ett komplement till de andra jullådorna. Helt underbar att servera tillsammans med kålrotslådan och morotslådan. Om det blir över, så är den fantastisk att värma upp i stekpanna och servera tillsammans med lingonsylt. Precis som mormor brukade göra när man var liten.

Finsk sötad potatislåda (Imelletty perunalaatikko)

Sötad potatislåda är vanligt förekommande på det finska julbordet. Den består av sött potatismos som gräddats i ugn. Den lyxiga potatislåda äts ofta tillsammans med julskinka, köttbullar och köttgryta.

Karelsk köttgryta (Karjalanpaisti)

Den här enkla festliga grytan passar bra till julen och åtnjuts tillsammans med alla härliga jullådor såsom kålrotslåda, morotslåda och sötad potatislåda.

Finsk Rosolli rödbetssallad (Rosolli)

En färgglad, vacker och god klassiker!

Finska jultårtor (Joulutortut)

Vad vore det finska julfirandet utan jultårtorna! En jultårta är en typisk finsk smördegsbakelse fylld med plommonmarmelad. Även om namnet säger tårta så är det egentligen en bakelse.

Fruktsoppa till julgröten (Sekahedelmäkiisseli)

Ingen jul utan denna ljuvliga fruktsoppa till julgröten! Denna rätt har åtnjutits varje jul till frukost och som efterrätt!