Finsk påskdessert memma - mämmi

Memma (mämmi) är en traditionell finsk påskdessert. Det är en sorts rågmjölspudding som serveras med ovispad grädde, mjölk eller kaffegrädde och oftast med strösocker.

Rätten har en mycket karakteristisk grötliknande klibbig konsistens med mörkbrun färg med mustig och söt doft av spannmål. Denna delikatess är huvudsakligen gjord på rågmjöl, rågmalt och sirap. Och tillsammans med ovispad grädde och socker blir denna dessert riktigt smarrig!

 

Olika sätt att njuta av memma

Memma kan njutas på många olika sätt, i exempelvis bröd där man tillsätter memma i degen. Det blir galet goda frallor. Detta recept brukar finnas på baksidan av memmaförpackningen. Memma kan också användas i andra desserter - du kan blanda memma med chokladpudding eller varför inte göra egen memmaglass där du blandar memma med vaniljglass och fryser in igen, servera glassen tillsammans med bär. Om du vill få till en riktig snackis så kan du blanda memma i äggtoddy och tilsätta Jaloviina. För recept, se nedan.

 

Förritiden förvarades Memman i näveraskar, rivor, men de har numera ersatts av pappaskar. Den färdiga memman måste förvaras kyld; ofta fryses memman före distribution till butik. Idag kan du köpa den i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer. Men har man tid över så kan man göra denna spännande delikatess själv.

För memma recept - se här

Påskens storsnackis

Påskens storsnackis får du genom att tillaga denna uppdaterade variant på äggtoddy. Vi har uppgraderat denna klassiker med både memma och Jaloviina. Varm och härligt krämig drink! Riktigt gott!

För recept se här!