Finskt julfirande och finska jultraditioner

En tid tillsammans med familj och släkt, mat, bastubadande och stämningsfull julmusik av Vesa-Matti Loiri, Katri Helena, Tapio Kansa. Ja, dessa är nog årets bästa och mest glädjefyllda dagar. En finsk jul är helt fantastisk på sitt sätt och många av dessa härliga traditioner lever i Sverige.

Men är den finska jultraditionen så annorlunda från den svenska? Finns det skillnader? Finns det myter som florerar? Vi har hittat några.

Vi slår hål på myten om det finska julfirandet

Är det finska julfirandet dystert? Dystra jultal med julfredsutlysning, deppig julmusik, avsaknad av julgodis, gemensamma bastubad och kyrkogårdsbesök istället för Kalle Anka. Nej, det är långt ifrån dystert! Med massor av stabil och redig kärlek behövs inga högljudda glädjetjut för att förstå att det här är årets bästa dagar med massor av glädje. Med andra ord -det finns en hög glädjefaktor.

Vi benar ut några av myterna här:

 1. Vi dansar inte kring julgranen till ”Hej tomtegubbar”.

Svar: Stämmer delvis. Beror på var granen är ställd. Så av praktiska skäl så går det inte att dansa kring julgranen.

 

2. Vi lyssnar på nedstämd julmusik.

Svar: Fel, fel, fel, det finns egentligen bara en låt som får en att gråta och det är ”Sparven om julmorgonen” där de sjunger att ”jag är inte en sparv av den här världen, jag är din lillebror som dog i våras”. Sorgligt. Men resten av låtarna är rätt muntra och innehåller bjällerklang, såsom ”Rekiretki”. Klicka in här för finsk julmusik. Till Spotify ->

finsk julmusik på Spotify

3. Alla finländare bastar på självaste julafton.

Svar: Stämmer bra, vi är ett välpolerat och rent folk. Självklart! Förstår inte riktigt varför det här skulle vara så konstigt. På morgonen efter julgröten bastar hela familjen, så att man är ren och fin till julens festligheter och sen blir det ofta en gång till på kvällen för att runda av julafton i stillhet. På juldagen blir det svårt att hinna med morgonbastun då flertalet tar sig en tur till julkyrkan för julgudstjänst. Förr i tiden åkte man häst och släde med varma vackra filtar och bjällerklang. Senare till kvällen bastade man igen.

4. Vi äter stjärnformade jultårtor istället för julgodis som knäck och skumtomtar.

Svar: Kan stämma, exempelvis kan det tyckas att knäck är för hårt eller att det fastnar i tänderna. Dessa underbara smördegsbakelser som ser ut som julstjärnor med en smarrig mittendel av plommonmarmelad är någonting som väntats på i ett helt år. En smak av jul, lagom krispig med en mjuk och söt mittendel, bakad med kärlek. Receptet är enkelt och du hittar det här. Sedan finns det självklart annat gott som praliner och pepparkakor.

5. Den finska julmaten består bara av en massa lådor av olika slag och inga köttbullar att mumsa på. Hemska tanke.

Svar: Långt ifrån sant. Dessa lådor fungerar som komplement och gifter sig väl med de andra mer köttiga maträtterna. Aldrig har exempelvis köttbullar smakat bättre än tillsammans med lite kålrotslåda eller morotslåda. Så, ja, det finns köttbullar och vi gör dem ännu godare, köttbullar 2.0. Potatislådan är en lyxigare variant av potatismos och leverlådan är oslagbar tillsammans med lingon.

för julrecept - se här!