Glada Vappen! En finsk Valborg

Glada Vappen!

Snart är sommaren här och det brukar firas på olika sätt. I Sverige samlas vi vid majbrasan och i Finland firas sista april och första maj med karnevalanda. I Helsingfors samlas man kring en staty, denna skrubbas rent och sedan sätter man på en studentmössa på statyn. Morgonen börjas med en sillfrukost där studenterna dukar upp långbord eller för picknick. Det serveras flera olika sorter av sill, ägg, korv, potatissallad och snaps. På hemmafronten firas det med hemgjort mjöd (Sima), Valborgsmunkar, struvor (tippaleipä) som består av ett virrvarr av degremsor som friterats och beströts med pudersocker, och barnen pysslar majviskor, en käpp där man fäster remsor av färgat papper.

Ordet” Vappen är en finlandism”, och en översättning av Vappu. Vappu är den finska motsvarigheten till Valborg.

För recept på Valborgsmunkar - se här!

Sima

Sima är en variant på citronläsk. En dryck med härlig frisk syrlighet som passar utmärkt till både trassliga struvor (ett flottyrkokt bakverk) och till Valborgsmunkarna. Vissa översätter Sima till mjöd, men Sima ska inte förväxlas med det. Sima består av socker, farinsocker, jäst, citron och russin. Drycken jäses i 3 dagar i rumstemperatur eller tills russinen flutit upp på ytan. Sedan silas det i flaskor som får fortsätta att jäsa.

För recept på Sima -se här!

Simasuu

Simasuu är en drink gjord på Koskenkorva Rhubarb och Sima. Här möter rabarbersmaken friskheten från citronen.

För recept se här!