Grillimakkara – Grillkorven som en del av det finska kulturarvet

Grillimakkara – Grillkorven som en del av det finska kulturarvet

Korv kan ses som en del av det finska kulturarvet, då matkultur ligger nära ens identitet och rötter. Mat och smaker är en del av våra minnen, exempelvis klassisk tjock grillkorv med senap, men även ”karjalanpiirakka” (finsk rispirog, recept hittar du här). Minnen från förr och barndomsminnen kan blekna bort, men det som sätter sig starkast är dofter och smaker. Hur somrarna smakade och doftade. Doften av grillkorv som blandades med doften av vedeldad bastu, smaken av karelska piroger och äggsmör en tidig morgon. Rökt fisk en sen kväll och minnena från en fisketur, gummistövlar och flytväst.

De flesta finska midsommartraditionerna kan åtnjutas här hemma i Sverige. Midsommarbrasan om man har egen strandtomt att elda vid. Bastubadandet går att lösa om man vet var man ska leta och råkar man ha en egen bastu, så är lyckan gjord. Men annars är det mat och dryck som är enklast att ta till.

Midsommarkorven

En tjock, saftig korv med ett krispigt skal som njuts med enbart senap. Här är det inte tal om korvbröd utan hushållspapper virat runt så att man inte bränner fingrarna. Korven i ena handen och senapstuben i andra, så trycker man ut en klick senap mellan tuggorna. En iskall öl eller en drink med is till.

Korven är som pricken över i:et vid midsommar. En bastukväll där björkrisruskan fått göra premiär för sommaren. Ett härligt långt bastubad med doften av björk, får de flesta magar att kurra, vilket leder naturligtvis till grillen och till den finska korven.

Så vilken finsk korv är bäst i Sverige?

Vi har testat fyra olika finska korvar:

  • Kivikylän Äkta finsk Bastulänk (löylylenkki) (kötthalt 57%)
  • Atria Hiillos Perinteinen (kötthalt 55%)
  • HK Kabanossi Original (kötthalt 75%)
  • Atria Atrilli Grillkorv Grillimakkara (kötthalt 42%)  

Det viktigaste är i första hand smaken och skalets krispighet, sedan kommer kötthalten. Samtliga korvar har inhandlats på ICA Maxi i Haninge. Utbudet av korv är olika från butik till butik, men saknar du just din favorit, passa på att berätta det för din butiksägare så att de kan beställa det.

Vi har även testat två olika sorter av finska senap:

  • Turun sinappi Åbo senap Väkevä Stark
  • Auran sinappi Tulinen Eldig 

Även dessa inhandlade på ICA Maxi i Haninge

Vinnaren är:

Testpanelens bästa smakupplevelse gick till Kivikylän Äkta finsk Bastulänk! En god andraplats gick till Atria Hiillos Perinteinen vilken väckte många goda minnen. Denna är också ett säkert kort med sitt perfekta krispiga skal. När det kommer till senap så ska det vara Väkevä Stark.