Hur du binder björkriset inför bastubadandet

Hur du binder björkriset inför bastubadandet

Med lätta slag piskas ryggen för att få igång blodcirkulationen. Den härliga doften av björk och björksav sprider sig i bastun. Det finns ingen parfym i världen som kan ersätta denna doft.

Midsommar brukar vara årets premiär för björkrisruskan. Det är det första björkriset som kick-startar sommarens bastubadande.

Vårtbjörk är bäst att göra björkris av (de med triangulära blad), löven sitter hårdare fast och man slipper att det blir för mycket stök i bastun. Glasbjörk doftar mer om man är ute efter doften. Men det går självklart att blanda dessa två i björkrisruskan. I Finland kallas björkrisruskan för ”vasta eller vihta” beroende på vart i Finland man kommer från. Det finns också olika sätt att binda björkris och inga egentliga rätt eller fel, men den här metoden använder vi:

 1. Samla ihop björkkvistar helst av vårtbjörk ca 50 cm, om du vill kan du blanda med några kvistar av glasbjörk. Sätt ihop dem till en lagom tjock bunt med undersidan av löven utåt. Låt de klenare kvistarna vara längst ut och de grövre mer mot mitten.
 2. Skala av kvistar nederst så att du får ett skaft att hålla i.
 3. Björkriset binds sedan ihop med tunna avskalade kvistar som tvinnats och böjts till för att göra dem mjukare och medgörligare.
 4. Börja med att sticka änden av kvistsnöret genom skaften för att sedan snurra runt. Ta i hårt. Sedan sticker du änden av snöret igenom kvasten igen. Du kan upprepa detta på flera ställen på kvasten för att göra den stadig. Avsluta med att göra en ögla så att du kan hänga den på tork.

Om detta skulle kännas något omständligt så går det bra att använda natursnöre. Bind ihop hårt och vira runt på flera ställen så att du får ett stadigt skaft.

När det väl är dags att bada bastu, fyll en bastuhink med kokande hett vatten och låt björkriset sjuda i vattnet en stund. Det kommer att dofta gudomligt. Och precis innan användning, lägg den en kort stund på bastuaggregatet, på stenarna.  Bästa hälsoeffekten får du efter du suttit i bastun en stund, när huden börjat bli varm och lite svettig.

 

Hälsofördelar?

 • Själavård – bästa medicinen för själen
 • Lugn och ro
 • Smärtstillande
 • Naturligt antiseptiskt
 • Antiinflammatoriskt
 • Värmande en kall dag
 • Avslappnande
 • Ökar blodcirkulationen
 • Rengörande

 

Björklöven innehåller eterisk olja som kan fungera smärtstillande. Det ska också vara antiinflammatoriskt. När man slår med björkriset på huden så ökar blodcirkulationen och kan då även ha en effekt av smärtstillande. Det fungerar också som tvål och används till att tvätta bort fett och smuts från huden.

Man kan garantera tillgången till björkris genom att packa björkrisruskan tätt i plastfolie och frysa in den. Detta görs då sommaren innan. Har man inte gjort detta, så får man vänta snällt på björkpremiären. Kom ihåg att fryst björkris måste tinas upp i normal rumstemperatur och inte i bastun.

Här har vi hämtat informationen ->