Konkreta tips för att matcha sprit till mat.

Använd sunt förnuft

Du behöver verkligen inte vara en utbildad bartender för att komma på spännande smakkombinationer. Utgå helt enkelt från smakassociationer, innehåller en maträtt olivolja kanske du kommer att tänka på citron och kan utgå från den associationen när du skapar din drink. Har du gjort en god smörsås till fisk, så ligger det kanske nära till hands att tänka vanilj som kompletterande smak. Kräftskiva? En kvist krondill i en vodka tonic - svårare än så behöver det inte vara.

Var inte rädd för kontraster

En drink måste inte alltid matcha matens smaker för att förhöja den. Att arbeta med smaker som kontrasterar mot maten kan vara minst lika framgångsrikt. Om du exempelvis har en maträtt som är tämligen kryddstark, låt oss säga en spicy tuna roll, så servera den tillsammans med en cocktail med “svala” smaker som till exempel en isig gurkmojito.

Färska örter är din vän

Det är den färska myntan som gjort det möjligt för den kubanska nationaldrinken att lägga precis hela världen under sina fötter så varför nöja sig där? Örter är ett alldeles utmärkt sätt att bygga broar mellan drinkar och mat och du behöver verkligen inte alltid gå så långt som att muddla dem, utan ibland räcker det med en välplacerad kvist i glaset för att få precis rätt effekt.

Tänk på procenten

Cocktails har ofta lägre alkoholhalt än gemene man tror. När sprit och likör har blandats med juicer och andra ingredienser, och dessutom ytterligare spätts ut genom att ha skakats eller rörts med is, kan alkoholhalten vara nere runt 20%-strecket. Det är faktiskt inte jättelångt från till exempel en del zinfandelviner.

Tänk taktilt

Glöm inte heller att ta hänsyn, inte bara till smak och doft, utan även texturen. Hur din drink känns i munnen. Äppeljuice har en helt annan textur än tomatjuice, som i sin tur känns helt annorlunda än tonic. Kanske spara de lite tjockare drinkarna till desserten och satsa på mer lättdruckna drinkar till själva huvudrätten.

Ha ett öppet sinne

Det är fullt möjligt att hitta okonventionella smakkombinationer som fungerar alldeles ypperligt om man har ett öppet sinne och vågar testa sig fram. Den okrönte kungen av molekylär matlagning, den engelska kocken Heston Blumenthal, har alltid varit en förespråkare av att utnyttja naturvetenskaplig förståelse i köket. Genom att analysera en stor mängd olika råvaror har han hittat en del till synes udda smakkombinationer som faktiskt fungerar hur fint som helst. Till exempel så nämner han jordgubbar och koriander, morötter och viol, ananas och blåmögelost, blomkål och kokos, lax och lakrits samt banan och persilja. Var inte rädd för att lita på dina egna sinnen och hitta fler udda smakkombinationer!

Slutligen, låt oss slå fast att man kommer väldigt långt med huvudreglerna om att intensiteten i maten ska matchas med fylligheten i drycken samt att det är maträtten i sin helhet som avgör dryckesvalet. Men det går alltså att förhöja upplevelsen ytterligare med lite djupare kunskap om god matchning och mycket handlar om att hitta nya smakupplevelser bortom den gamla regeln ”rött till kött och vitt till fisk”.

Lycka till!