Älggryta med höstkantareller / Hirvipata ja suppilovahveroita
+ 60 min
Ingredienser:
- 1 kg älgstek
- 2 msk rapsolja
- 4 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 tsk timjan
- 3/4 tsk svartpeppar
- 3 msk vetemjöl
- 3 dl rött vin
- 1/4 dl tomatpuré
- 2 lagerblad
- 100 g bacon
- 200 g höstkantareller
- 8 st lök (mindre)
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st kålrot
Servera med potatis
Instruktioner:
1. Tinad älgstek tas ut i rumstemperatur ca en timme före tillagning. Tärna köttet och stek bitarna i olja i flera omgångar.
2. Lägg över köttbitarna i en gryta. Skölj pannan med lite vatten mellan stekomgångarna och ta vara på spadet. Strö över köttet salt, timjan, svartpeppar och vetemjöl.
3. Häll över köttspadet i grytan och tillsätt rött vin och tomatpuré. Rör om och tillsätt lagerblad. Koka upp.
4. Låt sjuda under lock på låg värme i ca 30 minuter.
5. Skiva bacon. Putsa kantarellerna och dela dem om behövs. Skala löken, finhacka vitlöken och tärna kålroten.
6. Stek baconet tills fettet lossnar, därefter tillsätt kantarellerna och löken, stek hastigt i baconfettet utan att de tar färg.
7. Häll över bacon, kantareller och lök i grytan och tillsätt kålroten. Koka upp och låt därefter sjuda under lock i ca 1 timme eller mer, beroende på hur mört du vill ha köttet.
8. Smaka av med salt och peppar och servera med kokt potatis.