Äppel- och blåbärspaj / Omena- ja mustikkapiirakka

Denna gobit med blåbär, äpple och fyllning gjord på crème fraiche funkar finfint till höstens festliga tillställningar. En krämig och god kombination av äpple och blåbär, fortfarande lite varm, serveras tillsammans med vaniljglass eller en god vaniljsås.

 

Ingredienser:

  • 150 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl

 

Fyllning:

  • 3 dl blåbär (frysta eller färska)
  • 3 små äpplen eller 2 stora
  • 2 ägg
  • 2dl crème fraiche
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker

 

175 grader i ca 45 minuter

 

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en pajform (24-26 cm).
  2. Vispa ihop rumstemperat smör, socker och vaniljsocker med elvisp tills poröst.
  3. Tillsätt ägget och fortsätt att vispa med elvisp tills ordentligt blandat.
  4. Blanda i potatismjöl och vetemjöl och bre ut smeten i pajformen.
  5. Skala och skiva äpplen tunna, ca 3-5mm tjocka skivor och lägg ut dem bredvid varandra, börja vid yttersta kanten och avsluta mitt i formen. Putsa och skölj blåbären (de frysta bären behöver inte sköljas) och häll över äpplena.
  6. Fyllning: Blanda ihop ägg med crème fraiche, socker och vaniljsocker och häll över äpplen och blåbär.
  7. Grädda i ugnen i ca 45 minuter tills ytan fått en fin gyllene färg.

 

 

Servera ljummen tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.