Citronsill med friterad färskpotatis / Sitruunasilli
Ingredienser:
- 2 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 1/2 dl ättikssprit
- 5 hela svartpepparkorn
- 1 liten ekologisk citron
- 1 ekologisk lime
- 1 litet rött äpple
- 1 liten rödlök
- 1 förpackning 5-minuterssill
Instruktioner:
- Koka upp en lag av vatten, socker och ättika. Låt svalna helt.
- Skär halva citronen och halva limen i tunna skivor. Pressa i 1 msk citron och 1 msk lime i lagen. Kärna ur äpplet och skär det i tunna skivor.
- Skala löken och skär den tunt.
- Ta ur sillen ur förpackningen och skär varje sillfilé i sneda bitar.
- Varva sill, citron, lime, äpple och lök i en burk. Slå över lagen och låt din citrussill stå svalt minst 1 dygn innan servering.
Ingredienser:
- 500 g färskpotatis
- Rapsolja till fritering
- Flingsalt
Instruktioner:
- Tvätta färskpotatisen och koka den mjuk. Låt svalna något.
- Värm oljan till 175°C. Fritera 3-4 potatisar åt gången.
- Fritera tills de fått fin färg och skalet börjar spricka något.
- Låt rinna av på hushållspapper.
- Strö över flingsalt.
Ingredienser:
- 2 dl gräddfil
- Gräslök
Instruktioner:
- Skär citrussillen i riktigt små bitar.
- Placera ut potatisar på en tallrik.
- Spritsa eller klicka ut gräddfilen.
- Toppa med finskuren citrussill och gräslök.
- Servera direkt.