Citronsill med friterad färskpotatis / Sitruunasilli

Ingredienser:

  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl ättikssprit
  • 5 hela svartpepparkorn
  • 1 liten ekologisk citron
  • 1 ekologisk lime
  • 1 litet rött äpple
  • 1 liten rödlök
  • 1 förpackning 5-minuterssill

 

Instruktioner: 

  1. Koka upp en lag av vatten, socker och ättika. Låt svalna helt.
  2. Skär halva citronen och halva limen i tunna skivor. Pressa i 1 msk citron och 1 msk lime i lagen. Kärna ur äpplet och skär det i tunna skivor.
  3. Skala löken och skär den tunt.
  4. Ta ur sillen ur förpackningen och skär varje sillfilé i sneda bitar.
  5. Varva sill, citron, lime, äpple och lök i en burk. Slå över lagen och låt din citrussill stå svalt minst 1 dygn innan servering.

Ingredienser:

  • 500 g färskpotatis
  • Rapsolja till fritering
  • Flingsalt

 

Instruktioner: 

  1. Tvätta färskpotatisen och koka den mjuk. Låt svalna något.
  2. Värm oljan till 175°C. Fritera 3-4 potatisar åt gången.
  3. Fritera tills de fått fin färg och skalet börjar spricka något.
  4. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Strö över flingsalt.

Ingredienser:

  • 2 dl gräddfil
  • Gräslök

 

Instruktioner: 

  1. Skär citrussillen i riktigt små bitar.
  2. Placera ut potatisar på en tallrik.
  3. Spritsa eller klicka ut gräddfilen.
  4. Toppa med finskuren citrussill och gräslök.
  5. Servera direkt.