Farmor Aila's persikopaj / Aila mummon persikkapiirakka

Denna gobit med söta persikor och fyllning gjord på crème fraiche har vi fått njuta av vid varje påsk och vid andra festliga tillfällen för den delen. Krämig och god, fortfarande lite varm, serveras tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.

 

Ingredienser:

  • 150 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl

 

Fyllning:

  • 1 burk persikor
  • 2 ägg
  • 2dl crème fraiche
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker

 

175 grader i ca 45 minuter

 

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en pajform (24-26 cm).
  2. Vispa ihop rumstemperat smör, socker och vaniljsocker med elvisp tills poröst.
  3. Tillsätt ägget och fortsätt att vispa med elvisp tills ordentligt blandat.
  4. Blanda i potatismjöl och vetemjöl och bre ut smeten i pajformen.
  5. Skiva persikorna tunna, ca 3-5mm tjocka skivor och lägg ut dem bredvid varandra, börja vid yttersta kanten och avsluta mitt i formen.
  6. Fyllning: Blanda ihop ägg med crème fraiche, socker och vaniljsocker och häll över persikorna.
  7. Grädda i ugnen i ca 45 minuter tills ytan fått en fin gyllene färg.

 

Servera tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.