Finsk kålrotslåda / lanttulaatikko

Det som utmärker kanske mest den finska julmaten är de olika lådorna som serveras som tillbehör till de köttigare julrätterna. Kålrotslåda är en de stora favoriterna i det finska julbordet och trivs bäst tillsammans med andra lådor så som morotslåda, leverlåda och potatislåda. En riktig klassiker!

 

Ingredienser:

  • 1 kg kålrot, kokt och mosad
  • 2dl grädde
  • 1dl ströbröd
  • 100g smör
  • 1dl sirap (ljus eller mörk)
  • ½ tsk malen muskotnöt
  • ½ tsk malen ingefära
  • ½ tsk vitpeppar
  • 1tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 dl ströbröd för dekorering
  • 3 msk smör för dekorering

 

Detta recept räcker till en stor ugnsform på ca 2 liter eller till två små mindre.

 

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär kålroten i bitar och koka i saltat vatten i ca 30 minuter tills mjuk. Häll av vattnet, men spara ca 1 dl. Mosa kålroten.
  3. Blanda i alla ingredienser och rör om ordentligt. Det ska bli en något rinnigare variant av exempelvis potatismos i konsistens. Smaka av om det behövs mer salt och kryddor samt kontrollera konsistensen. Späd ut med spadet från kokta kålroten vid behov.
  4. Häll över i smord/smorda formar.
  5. Strö över ströbröd och gör små fickor på ytan med hjälp utav en sked. I dessa lägger du sedan skivor av smör.
  6. Stek i ugnens nedre del i ca 1 ½ - 2 timmar.

 

(Om man inte gillar ingefära eller muskotnötssmaken så kan man lämna ut dessa och bara smaksätta med salt och vitpeppar.)

Serveras varm och som tillbehör tillsammans med andra jullådor till julskinka, köttgryta, köttbullar eller till vegetariska alternativ.

Tips, lådorna går att förbereda tidigare och frysas in i folieformar som går att köpa i de flesta matvarubutiker.