Finsk leverlåda / maksalaatikko
Här vi ett komplement till de andra jullådorna. Helt underbar att servera tillsammans med kålrotslådan och morotslådan. Om det blir över, så är den fantastisk att värma upp i stekpanna och servera tillsammans med lingonsylt. Precis som mormor brukade göra när man var liten.
Ingredienser:
- 300g malen lever (fryst leverfärs)
- 2dl risgryn (ca 5 portioner enligt förpackning)
- 4dl vatten
- 7 dl standardmjölk
- 1msk smör
- 1 lök
- 1 ägg
- 1 ½ dl russin
- 5msk sirap
- 1krm vitpeppar
- 1tsk mejram
- 3msk smör för dekorering
Instruktioner:
- Koka riset enligt förpackning. Risgrynsgröten ska bli tjock. Under tiden, hacka lök och stek gyllene i smör.
- Låt gröten svalna något, tillsätt därefter lök, lättvispad ägg, sirap, russin, kryddorna och levern. Blanda ordentligt.
- Häll över blandningen i en stor smord ugnsform eller 2st 8,5dl folieformar och tillsätt klickar av smör på.
5. Stek i ugnen (175 grader) i ca 90 minuter. Täck över med folie om ytan börjar få för mycket färg.
Servera med lingonsylt och tillsammans med de andra jullådorna. Tips, lådorna går att förbereda tidigare och frysas in i folieformar som går att köpa i de flesta matvarubutiker.