Finsk leverlåda / maksalaatikko

Här vi ett komplement till de andra jullådorna. Helt underbar att servera tillsammans med kålrotslådan och morotslådan. Om det blir över, så är den fantastisk att värma upp i stekpanna och servera tillsammans med lingonsylt. Precis som mormor brukade göra när man var liten.

 

Ingredienser:

  • 300g malen lever (fryst leverfärs)
  • 2dl risgryn (ca 5 portioner enligt förpackning)
  • 4dl vatten
  • 7 dl standardmjölk
  • 1msk smör
  • 1 lök
  • 1 ägg
  • 1 ½ dl russin
  • 5msk sirap
  • 1krm vitpeppar
  • 1tsk mejram
  • 3msk smör för dekorering

 

 

Instruktioner:

  1. Koka riset enligt förpackning. Risgrynsgröten ska bli tjock. Under tiden, hacka lök och stek gyllene i smör.
  2. Låt gröten svalna något, tillsätt därefter lök, lättvispad ägg, sirap, russin, kryddorna och levern. Blanda ordentligt.
  3. Häll över blandningen i en stor smord ugnsform eller 2st 8,5dl folieformar och tillsätt klickar av smör på.

5. Stek i ugnen (175 grader) i ca 90 minuter. Täck över med folie om ytan börjar få för mycket färg.

 

Servera med lingonsylt och tillsammans med de andra jullådorna. Tips, lådorna går att förbereda tidigare och frysas in i folieformar som går att köpa i de flesta matvarubutiker.