Finsk morotslåda / porkkanalaatikko

Det som utmärker mest den finska julmaten är de olika lådorna som serveras som tillbehör till de köttigare julrätterna. Morotslåda är en de stora favoriterna i det finska julbordet. Den brukar bråka om första platsen som favorit tillsammans med kålrotslådan. Här har vi alltså en till riktig klassiker!

Ingredienser:

  • 1kg morötter
  • 5dl vatten
  • 1 ½ dl grötris (ca 4 portioner enligt förpackning)
  • 2dl vatten
  • 5dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2msk sirap
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ½ krm malen muskotnöt
  • Ca 1 dl ströbröd för dekorering
  • Ca 3 msk smör för dekorering

 

Instruktioner:

  1. Koka risgrynsgröten enligt förpackningen.
  2. Skär morötterna i mindre bitar och koka i saltat vatten tills mjuka. Häll av vattnet men spara ca 1 dl. Mosa morötterna och låt de svalna.
  3. Låt gröten svalna och blanda ihop de mosade morötterna med gröten. Tillsätt ägg, sirap, grädde och kryddorna. Smaka av med salt och kontrollera konsistensen. Vid behov tillsätt spadet från kokta morötterna.
  4. Smörj en stor ugnsform (2 liter) eller mindre formar (räcker till 4st 5dl folieformar). Häll i blandningen och strö över ströbröd. Använd en sked för att försiktigt trycka ned små fickor. I dessa lägger du sedan små smörklickar.
  5. Stek i ugnen (175 grader) i ca 1 timme. 

 

Serveras varm och som tillbehör tillsammans med andra jullådor till julskinka, köttgryta, köttbullar eller till vegetariska alternativ.

Tips, lådorna går att förbereda tidigare och frysas in i folieformar som går att köpa i de flesta matvarubutiker.