Finsk sötad potatislåda / imelletty perunalaatikko

Sötad potatislåda är vanligt förekommande på det finska julbordet. Den består av sött potatismos som gräddats i ugn. Potatislådan äts ofta tillsammans med julskinkan, köttbullar och köttgryta.

Ingredienser:

  • 2 kg potatis
  • 50 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • ca ½ liter mjölk
  • 2 ägg
  • ca 2 msk mörk sirap
  • 3 tsk salt

 

Instruktioner:

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisen tills mjuka nog att mosas. Häll av vattnet och mosa potatisen ordentligt.
  2. Låt de mosade potatisen svalna något och blanda i hälften av smöret och mjölet. Tillsätt sedan resten av mjölet på potatisen.
  3. Lägg på ett lock eller täck över med plastfolie och låt stå i rumstemperatur antingen över natten eller i minst 6 timmar. (Om möjligt, rör om några gånger.)
  4. Därefter blanda i övriga ingredienser, sirap, ägg, salt. Blanda i kall mjölk så att konsistensen blir som en något lösare potatismos, dock inte välling. Smaka av med salt.
  5. Häll över blandningen i en större smord ugnsform eller 4st 8,5dl folieformar. Lägg på några klickar smör. Fyll formarna lagom, så att inte potatisblandningen kokar över. Du kan börja grädda i något varmare, ca 200 grader för att sedan sänka efter 20 minuter till 150 grader i ca 2 timmar till.

 

Bonustips från farmors kompis Ari: häll i 1 msk cognac samtidigt som du tillsätter sirapen. Det blir jättegott!

Serveras varm och som tillbehör tillsammans med andra jullådor till julskinka, köttgryta, köttbullar eller till vegetariska alternativ.

Tips, lådorna går att förbereda tidigare och frysas in i folieformar som går att köpa i de flesta matvarubutiker.