Finska jultårtor / Joulutortut

En jultårta är en typisk finsk smördegsbakelse fylld med plommonmarmelad och en riktig klassiker i det finska julfirandet. Även om namnet säger tårta så är det egentligen en bakelse.

Ingredienser:

  • 1 paket smördegsplattor ca 500g
  • 2 dl plommonmarmelad
  • 1 ägg för pensling
  • 1 dl florsocker för dekoration

 

 

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Låt den frysta smördegen tina en stund på bakplåtspapper. Därefter skär ut kvadrater.
  3. Skär snitt från varje hörn snett mot mitten av fyrkanten, dock inte hela vägen då plommonmarmeladen behöver plats i mitten, 2x2 cm eller 3x3 cm.
  4. Vik in den ena sidan av varje hörn, varannan spets ska vikas in mot mitten så att det bildar formen av stjärna.
  5. Tillsätt en klick plommonmarmelad i mitten, ungefär en stor matsked.
  6. Pensla med ägg och grädda i ca 15 minuter.

7. Låt jultårtorna svalna en stund och pudra med florsocker.

 

Plommonmarmelad brukar finnas i de välsorterade matvarubutikerna, men det går att koka själv också. För det behöver du en påse torkade katrinplommon och ca 1 – 1,5 dl vatten.

Katrinplommonsmarmelad

Ingredienser:

  • 1 påse torkade katrinplommon
  • 1 – 1 ½ dl vatten

 

Instruktioner:

  1. Koka plommonen i låg värme tills de är mjuka och går att mosa.
  2. Använd sedan en mixer för att få marmeladen slät. Konsistensen ska vara rätt tjock.