Finska jultårtor / Joulutortut
En jultårta är en typisk finsk smördegsbakelse fylld med plommonmarmelad och en riktig klassiker i det finska julfirandet. Även om namnet säger tårta så är det egentligen en bakelse.
Ingredienser:
- 1 paket smördegsplattor ca 500g
- 2 dl plommonmarmelad
- 1 ägg för pensling
- 1 dl florsocker för dekoration
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Låt den frysta smördegen tina en stund på bakplåtspapper. Därefter skär ut kvadrater.
- Skär snitt från varje hörn snett mot mitten av fyrkanten, dock inte hela vägen då plommonmarmeladen behöver plats i mitten, 2x2 cm eller 3x3 cm.
- Vik in den ena sidan av varje hörn, varannan spets ska vikas in mot mitten så att det bildar formen av stjärna.
- Tillsätt en klick plommonmarmelad i mitten, ungefär en stor matsked.
- Pensla med ägg och grädda i ca 15 minuter.
7. Låt jultårtorna svalna en stund och pudra med florsocker.
Plommonmarmelad brukar finnas i de välsorterade matvarubutikerna, men det går att koka själv också. För det behöver du en påse torkade katrinplommon och ca 1 – 1,5 dl vatten.
Katrinplommonsmarmelad
Ingredienser:
- 1 påse torkade katrinplommon
- 1 – 1 ½ dl vatten
Instruktioner:
- Koka plommonen i låg värme tills de är mjuka och går att mosa.
- Använd sedan en mixer för att få marmeladen slät. Konsistensen ska vara rätt tjock.