Fläsksås med potatis / Läskisoosi

Sidfläsk i brunsås, supergott och kalorrikt. Förr i tiden kunde denna rätt serveras som frukost innan man skulle ut och arbeta på fälten.

Ingredienser:

  • Ca 500 g Stekfläsk eller stekfläsk rimmat i skivor 
  • 2 gula lök
  • 3-4 msk smör
  • 2-3 msk vetemjöl
  • Ca 6 dl vatten
  • Kryddpeppar
  • Salt

 

Instruktioner:

  1. Skär stekfläsket i bitar (ca 3 cm) och hacka löken. Stek fläsket gyllenbrunt och lägg i en gryta. Man kan också steka lite extra bacon för smakens skull, helt frivilligt om man vill toppa med bacon.
  2. Stek därefter löken i det överblivna fettet men var försiktig med värmen så att den inte bränner löken. Lägg dem också i grytan. 
  3. Därefter smält smöret i pannan så att den börjar få en lite ljusbrun färg. Därefter strö över vetemjölet och rör om. Låt mjölet och smöret få en fin gyllenbrun färg, färgen ska likna kanelbrunt. Kom ihåg att röra om hela tiden så att inte mjölet bränns vid.
  4. Därefter häll på kokande vatten, lite åt gången och rör om med visp till en slät sås. 
  5. Häll i såsen i grytan med fläsk och lök, och låt sjuda under lock i ca 1 timme. Smaka av med peppar och salt.