Jordgubbstårta med egen vaniljkräm / Mansikkakakku

Ingredienser:

  • 3 ekologiska ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • smör och ströbröd till formen

 

Instruktioner: 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i äggsmeten.
  4. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med smeten.
  5. Fyll en smord och bröad springform med löstagbar kant.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr.
  7. Låt kakan svalna helt innan du delar den i tre tårtbottnar.

Ingredienser:

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 7 ekologiska äggulor
  • 3/4 dl majsstärkelse
  • 50 g mjukt smör

 

Instruktioner:

  1. Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket.
  2. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
  3. Slå över den heta mjölken under vispning.
  4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
  5. Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
  6. Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.

Ingredienser:

  • 5 dl färska jordgubbar
  • 2 1/2 dl färska hallon
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Jordgubbar eller andra bär till garnering

 

Instruktioner:

  1. Mosa bären med strösocker. Bred ut det över den understa skivan av tårtbotten.
  2. Lägg på nästa skiva och bred ut vaniljkrämen över den.
  3. Lägg på den översta skivan, vispa grädden och bred den över och runt tårtan.
  4. Garnera med färska bär och njut av din klassiska jordgubbstårta.