Jordgubbstårta med egen vaniljkräm / Mansikkakakku
Ingredienser:
- 3 ekologiska ägg
- 2 1/2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 g smör
- 1 dl mjölk
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- smör och ströbröd till formen
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i äggsmeten.
- Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med smeten.
- Fyll en smord och bröad springform med löstagbar kant.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr.
- Låt kakan svalna helt innan du delar den i tre tårtbottnar.
Ingredienser:
- 5 dl mjölk
- 1 vaniljstång
- 1 1/2 dl strösocker
- 7 ekologiska äggulor
- 3/4 dl majsstärkelse
- 50 g mjukt smör
Instruktioner:
- Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket.
- Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
- Slå över den heta mjölken under vispning.
- Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
- Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
- Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.
Ingredienser:
- 5 dl färska jordgubbar
- 2 1/2 dl färska hallon
- 1 dl strösocker
- 3 dl vispgrädde
- Jordgubbar eller andra bär till garnering
Instruktioner:
- Mosa bären med strösocker. Bred ut det över den understa skivan av tårtbotten.
- Lägg på nästa skiva och bred ut vaniljkrämen över den.
- Lägg på den översta skivan, vispa grädden och bred den över och runt tårtan.
- Garnera med färska bär och njut av din klassiska jordgubbstårta.