Kanelbullar / Korvapuustit

Ingredienser:

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk malen kardemumma
  • 1 ½ tsk salt
  • Ca 14 dl vetemjöl
  • 150 g smör


Fyllning: 

  • ca 100 g smör
  • 2 msk kanel
  • 1 dl strösocker

 
Pensling och dekoration:

  • 2 ägg
  • Pärlsocker

 

Instruktioner: 

  1. Smula jästen och låt den smälta i den fingervarma mjölken (37 grader). Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt. Rör ner lite vetemjöl i taget och mot slutet tillsätt rumstemperat smör. Arbeta degen smidig så att den släpper från kanterna i bunken. Låt degen jäsa under duk i 20-30 minuter.
  2. Knåda degen på ett mjölat underlag till en platta på ca 30 cm x 60 cm. Dela i två plattor. Bred ut halva mängden mjukt smör och strö över kanel och socker.
  3. Rulla ihop till en rulle och skär i något sneda bitar (ca 16 bitar) Ställ upp bitarna med smalare delen uppåt och tryck ned i mitten med fingret så att sidorna lyfter upp. Upprepa nu samma procedur med den andra degplattan. Låt dem återigen jäsa under duk, i ca 30 minuter.
  4. Pensla med vispat ägg och dekorera med pärlsocker. Stek bullarna i 225 grader, i cirka 8-10 minuter.