Kanelbullar / Korvapuustit
Ingredienser:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 dl strösocker
- 1 msk malen kardemumma
- 1 ½ tsk salt
- Ca 14 dl vetemjöl
- 150 g smör
Fyllning:
- ca 100 g smör
- 2 msk kanel
- 1 dl strösocker
Pensling och dekoration:
- 2 ägg
- Pärlsocker
Instruktioner:
- Smula jästen och låt den smälta i den fingervarma mjölken (37 grader). Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt. Rör ner lite vetemjöl i taget och mot slutet tillsätt rumstemperat smör. Arbeta degen smidig så att den släpper från kanterna i bunken. Låt degen jäsa under duk i 20-30 minuter.
- Knåda degen på ett mjölat underlag till en platta på ca 30 cm x 60 cm. Dela i två plattor. Bred ut halva mängden mjukt smör och strö över kanel och socker.
- Rulla ihop till en rulle och skär i något sneda bitar (ca 16 bitar) Ställ upp bitarna med smalare delen uppåt och tryck ned i mitten med fingret så att sidorna lyfter upp. Upprepa nu samma procedur med den andra degplattan. Låt dem återigen jäsa under duk, i ca 30 minuter.
- Pensla med vispat ägg och dekorera med pärlsocker. Stek bullarna i 225 grader, i cirka 8-10 minuter.