Karelsk köttgryta / Karjalanpaisti

Den här enkla festliga grytan passar bra till julen och åtnjuts tillsammans med alla härliga jullådor såsom kålrotslåda, morotslåda och sötad potatislåda.

Ingredienser:

  • 500 g grytbitar av nötkött
  • 500 k grytbitar av fläskkött
  • 2 morötter
  • 2 tsk socker
  • 1-2 gula lökar
  • 1 - 1 ½ liter vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 ½ tsk salt
  • ca 1 tsk hela kryddpeppar
  • 5 lagerblad

 

Instruktioner:

  1. Börja med att steka grytbitarna av nötkött så att de får en fin stekyta och lägg dem i en gryta.
  2. Häll i vatten så att det täcker köttet och tillsätt stora klyftor av lök, köttbuljong, kryddpeppar och lagerblad.
  3. Låt koka en stund på spisen tills det börjar bildas skum på ytan. Använd en sked för att ta bort det mesta av skummet från köttet. Låt puttra under lock i en timme.
  4. Medan grytan puttrar, skala morötterna och skiva dem i tjocka bitar. Koka dem tillsammans med sockret. 
  5. Stek grytbitarna av fläskkött så att de får färg och häll i grytan.
  6. Häll över morötterna och spadet i grytan. Häll i mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

7. Låt puttra ugnen i 175 grader i ytterligare 3-4 timmar så att köttet blir riktigt mört.

Servera tillsammans med kokt potatis eller sötad potatislåda, kålrotslåda och morotslåda.