Karelsk köttgryta / Karjalanpaisti
Den här enkla festliga grytan passar bra till julen och åtnjuts tillsammans med alla härliga jullådor såsom kålrotslåda, morotslåda och sötad potatislåda.
Ingredienser:
- 500 g grytbitar av nötkött
- 500 k grytbitar av fläskkött
- 2 morötter
- 2 tsk socker
- 1-2 gula lökar
- 1 - 1 ½ liter vatten
- 2 köttbuljongtärningar
- 1 ½ tsk salt
- ca 1 tsk hela kryddpeppar
- 5 lagerblad
Instruktioner:
- Börja med att steka grytbitarna av nötkött så att de får en fin stekyta och lägg dem i en gryta.
- Häll i vatten så att det täcker köttet och tillsätt stora klyftor av lök, köttbuljong, kryddpeppar och lagerblad.
- Låt koka en stund på spisen tills det börjar bildas skum på ytan. Använd en sked för att ta bort det mesta av skummet från köttet. Låt puttra under lock i en timme.
- Medan grytan puttrar, skala morötterna och skiva dem i tjocka bitar. Koka dem tillsammans med sockret.
- Stek grytbitarna av fläskkött så att de får färg och häll i grytan.
- Häll över morötterna och spadet i grytan. Häll i mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
7. Låt puttra ugnen i 175 grader i ytterligare 3-4 timmar så att köttet blir riktigt mört.
Servera tillsammans med kokt potatis eller sötad potatislåda, kålrotslåda och morotslåda.