Karelska piroger / Karjalanpiirakka

En finsk klassiker. Rågdegspaj med risgrynsgröt som serveras med hackad kokt ägg som blandats ihop med smör. Man kan också använda potatismos som fyllning. 

Ingredienser:

 • 2 dl vatten
 • 2 dl vetemjöl
 • 3,5 dl rågmjöl
 • 1 msk olja (ex rapsolja)
 • 1 tsk salt

 

Fyllning: 

Koka risgrynsgröt enligt instruktioner på förpackning, ca 4 portioner. (4 portioner räcker till ca 18 piroger). Smaka av med lite salt.

Att pensla med, eller doppa:

2 dl mjölk
100 gram smält smör

Servera med äggsmör (munavoi):

3 st ägg
100 gram smör

Hårdkoka ägg, skala och hacka. Därefter blanda med rumstempererat smör. 

Instruktioner:

 1. Börja med att förbereda en bunke/kastrull med färdigkokt, ljummen risgrynsgröt.
 2. Blanda ihop de torra ingredienserna. Vetemjöl, rågmjöl och salt.
 3. Tillsätt 1msk olja och 2dl vatten och knåda till en jämn deg. 
 4. Mjöla underlag och händer, och forma till en jämn lång rulle. Dela i 16 lika stora bitar. Rulla ihop bitarna till bollar och platta/kavla ut till tunna runda bottnar, ca 1-2mm. 
 5. Fördela ut ca 1-2 matskedar risgrynsgröt i mitten. Därefter vik in kanterna och knip ihop till små veck med hjälp utav fingrarna. Tips: Det gäller att arbeta med fart så att inte degen hinner torka ut.
 6. Grädda i nedre delen av ugnen på ca 275 grader i 15-17 minuter. Använd bakplåtspapper.

  Under tiden de är i ugnen, värm mjölk tillsammans med smöret i en större kastrull, det underlättar när man ska doppa pirogen. 
  När pirogerna är klara (när gröten börjar få färg), ta ut ur ugnen och doppa/blöt ner hela pirogen hastigt i smör- och mjölkblandningen. Låt svalna på bakplåtspapper.
  Låt dem stå en stund och servera dem varma med äggsmör till. Äggsmöret ska smälta på pirogen. Vill du servera senare, låt dem svalna under exempelvis bakplåtspapper och därpå handduk över.

Historia:

De karelska pirogerna var ursprungligen en nord- och gränskarelsk delikatess som spreds över resten av Finland i och med evakueringen av karelarna under andra världskriget.