Klappgröt / Vispipuuro

Klappgröten är för många en bortglömd skatt. Den har fått sitt namn från klapp-klapp-ljudet när man förr med mycket möda vispade mannagryn och färska bär luftigt. Ibland kallas den även trollgröt. Klappgröt passar både till frukost, mellanmål och dessert.

Klappgröt

Ingredienser:

  • 5 dl vatten
  • 1 dl finmalen mannagryn
  • 200 g lingon
  • socker

 

Instruktioner: 

  1. Koka upp vatten. Vispa i mannagrynen, lite i taget. Vispa hela tiden för att undvika klumpar.
  2. Tina upp lingon och passera dem genom en sil, så att du kan skilja skalet ifrån bärsaften.
  3. Häll gröten i en matberedare och vispa/”klappa” gröten på medelhastighet.
  4. Tillsätt lingonsaften. Låt vispandet gå tills gröten är avsvalnad och fluffig. Smaka av med socker, men den ska gärna vara lite syrlig.

Ingredienser:

  • 100 g frusna hallon (eller andra bär)
  • ½ banan

 

Instruktioner: 

  1. Tina hallonen och mixa dem tillsammans med bananen i en mixer. Låt bärmixen bli jämn och mjuk.
  2. Häll ut den på en plåt med bakplåtspapper. Stryk ut den så tunt som möjligt.
  3. Ställ i ugnen på 80 ºC och torka bärmixen tills den blir torr och krispig (ca 3-4 timmar).
  4. Öppna gärna ugnen vid några tillfällen för att släppa ut fukten. Bryt i chipsbitar.

Ingredienser:

  • 1 dl socker
  • nötter och frön

 

Instruktioner: 

  1. Hacka nötter och fröer till önskad storlek. Rosta dem en aning i en torr stekpanna. Lyft åt sidan.
  2. Förbered en plåt med smörpapper på.
  3. Häll en dl strösocker i en varm, ren stekpanna. Luta lite på pannan så att strösockret lägger sig platt på ytan, utan att röra i sockret. Smält sockret och låt färgen bli en aning karamelliserad.
  4. Lägg i nötterna och lyft stekpannan åt sidan.
  5. Stjälp upp nötterna och sockret på plåten med smörpappret. Skaka en aning på plåten, så att blandningen blir så platt som möjligt. Låt svalna helt. Bryt sedan upp små skärvor av bräcket.

Ingredienser:

  • mjölk

 

Instruktioner:

  1. Servera gröten i små koppar eller glas tillsammans med lite mjölk. Toppa med nötbräck, bärchips och bär.