Mammas fruktsoppa till julgröten / sekahedelmäkiisseli

Ingen jul utan denna ljuvliga fruktsoppa till julgröten! Denna rätt har åtnjutits varje jul till frukost och som efterrätt och mamma har varit väldigt noggrann med att fruktsoppan blir rätt gjord, så att den får den perfekta konsistensen och smaken.

Ingredienser:

  • 2 påsar torkad blandfrukt, 500 g
  • 1 dl russin
  • 2 liter vatten
  • 3 dl socker
  • 1-2 krm kanel
  • 1 ½ msk pressad citron
  • 3-4 msk potatismjöl
  • Ca 1 dl vatten

 

 En påse torkad blandfrukt innehåller plommon, aprikoser, päron och äpple och finns att köpa i de flesta matvarubutiker.

 

Instruktioner:

  1. Mät upp vatten och socker, rör om. Skölj den torkade frukten och blötlägg frukten och russinen i en kastrull, i ca 1 timme. De ska svälla något.
  2. Koka upp och låt sjuda på låg värme i 20-30 minuter. Frukterna ska ha svällt upp.
  3. Ta upp frukterna och lägg dem i en stor serveringsskål, använd hålslev.
  4. Tillsätt kanel i soppan och rör om.
  5. Blanda ihop potatismjöl och vatten i en liten kopp.
  6. Koka upp soppan och dra ifrån plattan.
  7. Häll i potatismjölblandningen i en tunn fin stråle samtidigt som du rör om hela tiden. Använd visp. Känn av så att konsistensen har hunnit bli lagom, inte för tunt och inte för tjockt. (Tillsätt mer potatismjölblandning om soppan är för tunn. Om den blir tjock - koka upp soppan hastigt igen.)
  8. Ta tillbaka kastrullen till spisen och värm upp tills de första 2 bubblorna kommer upp på ytan. Ta direkt bort kastrullen från plattan, soppan får inte koka.
  9. Pressa i citron och rör om försiktigt.
  10. Häll soppan i serveringsskålen med frukterna och strö socker på ytan så att det inte bildas en hinna. Låt soppan svalna och stå svalt.

 

Servera fruktsoppan kall tillsammans med julgröten.