Matigare midsommarplättar / Juhannusletut lohitäytteellä
Plättar kan ätas till frukost, förrätt, huvudrätt eller efterrätt. Här nedan matigare plättar med rökt laxröra.
Plättar:
- 3 ägg
- 6 dl mjölk
- 1,5 dl vetemjöl
- 1,5-2 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
- 0,5 tsk salt
- Smör att steka med
Instruktioner:
- Vispa ihop ägg med mjölk, därefter tillsätt vetemjöl och råg-/grahamsmjöl och vispa till en slät smet.
- Tillsätt salt och låt stå i ca en halvtimme.
- Stek plättarna i smör och servera med rökt laxröra och en lättare sallad.
Rökt laxröra:
- Ca 200 g Varmrökt lax
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk majonnäs
- 0,5 dl tärnad smörgåsgurka
- ½ finhackad rödlök
- 1 msk senap
- 0,5 dl hackad dill
- 1 msk pressad Citron
- Smaka av med salt och svartpeppar
Instruktioner:
- Rensa laxen från ben och blanda ihop alla ingredienser.
- Smaka av med salt och peppar.
- Låt stå i kylskåp en stund innan servering.
(Rökt laxröra passar även till bakad potatis, färsk potatis med smält smör eller med bröd.)