Matigare midsommarplättar / Juhannusletut lohitäytteellä

Plättar kan ätas till frukost, förrätt, huvudrätt eller efterrätt. Här nedan matigare plättar med rökt laxröra.

Plättar:

  • 3 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5-2 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • Smör att steka med

Instruktioner:

  1. Vispa ihop ägg med mjölk, därefter tillsätt vetemjöl och råg-/grahamsmjöl och vispa till en slät smet. 
  2. Tillsätt salt och låt stå i ca en halvtimme. 
  3. Stek plättarna i smör och servera med rökt laxröra och en lättare sallad.


Rökt laxröra: 

  • Ca 200 g Varmrökt lax
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 0,5 dl tärnad smörgåsgurka
  • ½ finhackad rödlök
  • 1 msk senap
  • 0,5 dl hackad dill
  • 1 msk pressad Citron
  • Smaka av med salt och svartpeppar

 

Instruktioner: 

  1. Rensa laxen från ben och blanda ihop alla ingredienser.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Låt stå i kylskåp en stund innan servering. 

(Rökt laxröra passar även till bakad potatis, färsk potatis med smält smör eller med bröd.)