Mika's kvargbullar / Mikan rahkapullat
Ingredienser:
Bulldeg:
- 5 dl mjölk 3%
- 2 dl socker
- 50 g jäst
- 13 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 msk kardemumma
- 1 tsk kanel
- 200 g brynt smör
Fyllning:
- 250 g kvarg (kesella)
- 2 ägg
- 1 msk rivet apelsinskal
- 1 msk saft från apelsin
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl socker
- ev. russin
Instruktioner:
- Bryn smöret i en kastrull. Rör om så att smöret inte bränns vid. Låt svalna tills rumstempererat.
- Blanda i jästen i fingervarma mjölken (37 grader). Tillsätt socker, salt, kardemumma och kanel.
- Tillsätt mjölet i mindre omgångar och arbeta degen smidig.
- Häll i det brynta smöret och fortsätt att knåda degen i minst 10 minuter.
- Låt degen svälla under duk i ca 30-60min tills dubbel storlek.
- Ta upp degen och rulla ihop till en rulle och dela upp i mindre bitar. Ca 80 g deg för varje bulle. Rulla till runda bollar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i ca 30 minuter tills dubbel storlek.
- Fyllning: Blanda ihop kvarg, socker, vaniljsocker, rivet apelsinskal och ägg.
- Använd ett dricksglas eller en mugg för trycka till en ordentlig fördjupning i varje bulle. Pensla bulldelen med ägg och använd en sked för att fylla bullarna med kvargfyllningen. Om du vill kan du tillsätta russin.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 7-10 minuter, i 220 grader.