Mika's kvargbullar / Mikan rahkapullat

Ingredienser:

Bulldeg:

  • 5 dl mjölk 3%
  • 2 dl socker
  • 50 g jäst
  • 13 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 200 g brynt smör

 

Fyllning:

  • 250 g kvarg (kesella)
  • 2 ägg
  • 1 msk rivet apelsinskal
  • 1 msk saft från apelsin
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • ev. russin

 

Instruktioner:

  1. Bryn smöret i en kastrull. Rör om så att smöret inte bränns vid. Låt svalna tills rumstempererat.
  2. Blanda i jästen i fingervarma mjölken (37 grader). Tillsätt socker, salt, kardemumma och kanel.
  3. Tillsätt mjölet i mindre omgångar och arbeta degen smidig.
  4. Häll i det brynta smöret och fortsätt att knåda degen i minst 10 minuter.
  5. Låt degen svälla under duk i ca 30-60min tills dubbel storlek.
  6. Ta upp degen och rulla ihop till en rulle och dela upp i mindre bitar. Ca 80 g deg för varje bulle. Rulla till runda bollar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i ca 30 minuter tills dubbel storlek.
  7. Fyllning: Blanda ihop kvarg, socker, vaniljsocker, rivet apelsinskal och ägg.
  8. Använd ett dricksglas eller en mugg för trycka till en ordentlig fördjupning i varje bulle. Pensla bulldelen med ägg och använd en sked för att fylla bullarna med kvargfyllningen. Om du vill kan du tillsätta russin.
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca 7-10 minuter, i 220 grader.