Sima

Sima är en variant på citronläsk. En Valborgsdryck med härlig frisk syrlighet som passar utmärkt till både trassliga struvor (ett flottyrkokt bakverk) och till Valborgsmunkarna.

 

Ingredienser:

  • 8 liter vatten
  • 3-4 citroner
  • ½ kg strösocker
  • ½ kg farinsocker
  • ¼ tsk färsk jäst
  • Russin

 

Instruktioner:

  1. Tvätta citronerna och skala av citronskalen. Pressa ut saften från citronerna i en behållare.
  2. Tillsätt citronskal och socker i en stor hink eller i en kastrull (ca 10 liter)
  3. Koka upp hälften av vattnet i en annan kastrull och häll sedan över sockret och citronskalen. Tillsätt resten av vattnet och citronsaften.
  4. Tillsätt jästen i den ljumma blandningen.
  5. Täck över hinken och låt stå i rumstemperatur i ca ett dygn.
  6. Förbered ca 6st rengjorda 1,5 liters flaskor med att hälla i 1 tsk socker och några russin i varje flaska. Sila drycken och använd en tratt för att hälla upp i flaskorna, men var försiktig så att du inte får med det grumliga bottenslasket av jäst.
  7. Slut med skruvkork något lätt och skruva försiktigt på korkarna med några dagars mellanrum så att inte trycket i flaskorna blir för stort. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 3 dygn eller i kylskåp i ca en vecka. Sima är färdigt när russinen flutit upp på ytan.

 

Drycken håller ca 1 vecka i kylskåp efter det blivit färdigt.