Sima
Sima är en variant på citronläsk. En Valborgsdryck med härlig frisk syrlighet som passar utmärkt till både trassliga struvor (ett flottyrkokt bakverk) och till Valborgsmunkarna.
Ingredienser:
- 8 liter vatten
- 3-4 citroner
- ½ kg strösocker
- ½ kg farinsocker
- ¼ tsk färsk jäst
- Russin
Instruktioner:
- Tvätta citronerna och skala av citronskalen. Pressa ut saften från citronerna i en behållare.
- Tillsätt citronskal och socker i en stor hink eller i en kastrull (ca 10 liter)
- Koka upp hälften av vattnet i en annan kastrull och häll sedan över sockret och citronskalen. Tillsätt resten av vattnet och citronsaften.
- Tillsätt jästen i den ljumma blandningen.
- Täck över hinken och låt stå i rumstemperatur i ca ett dygn.
- Förbered ca 6st rengjorda 1,5 liters flaskor med att hälla i 1 tsk socker och några russin i varje flaska. Sila drycken och använd en tratt för att hälla upp i flaskorna, men var försiktig så att du inte får med det grumliga bottenslasket av jäst.
- Slut med skruvkork något lätt och skruva försiktigt på korkarna med några dagars mellanrum så att inte trycket i flaskorna blir för stort. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 3 dygn eller i kylskåp i ca en vecka. Sima är färdigt när russinen flutit upp på ytan.
Drycken håller ca 1 vecka i kylskåp efter det blivit färdigt.