Sommarsoppa / Kesäkeitto
Finsk sommarmat när det är som bäst med massor av goa grönsaker. Enkelt, snabblagat och perfekt för stugsemestern. Servera med egenbakat bröd.
Ingredienser:
- 3-4 morötter
- 1 blomkålshuvud ca 400 g
- 5-6 Färska potatisar
- 1 knippe salladslök inkl. det gröna
- 3 dl ärtor
- 1 liter vatten
- 1-2 tsk salt
- 4 dl mjölk
- 2 msk vetemjöl
- Persilja, gräslök, dill
- Smör
Instruktioner:
- Skala och skiva morötterna, ansa och skär blomkålen och potatisarna i bitar och hacka hela löken, även stjälkarna.
- Tillsätt grönsakerna i en kastrull med vatten och salt. Låt koka i ca 15 minuter. Tillsätt därefter ärtorna.
- Blanda vetemjölet i mjölken och häll i kastrullen. Låt koka upp. Småkoka tills grönsakerna är färdiga. Smaka av med salt. Strö över hackad persilja, gräslök och lite dill, tillsätt några klickar smör.