Sommarsoppa / Kesäkeitto

Finsk sommarmat när det är som bäst med massor av goa grönsaker. Enkelt, snabblagat och perfekt för stugsemestern. Servera med egenbakat bröd.

Ingredienser:

  • 3-4 morötter
  • 1 blomkålshuvud ca 400 g
  • 5-6 Färska potatisar
  • 1 knippe salladslök inkl. det gröna
  • 3 dl ärtor
  • 1 liter vatten
  • 1-2 tsk salt
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • Persilja, gräslök, dill
  • Smör

 

Instruktioner:

  1. Skala och skiva morötterna, ansa och skär blomkålen och potatisarna i bitar och hacka hela löken, även stjälkarna.
  2. Tillsätt grönsakerna i en kastrull med vatten och salt. Låt koka i ca 15 minuter. Tillsätt därefter ärtorna.
  3. Blanda vetemjölet i mjölken och häll i kastrullen. Låt koka upp. Småkoka tills grönsakerna är färdiga. Smaka av med salt. Strö över hackad persilja, gräslök och lite dill, tillsätt några klickar smör.