Strömmingslåda / Silakkalaatikko

I sin enkelhet och med härlig doft har denna rätt trollbundit familjer i åratal. Husmanskost på riktigt.

Ingredienser:

  • 300 g strömmingsfiléer 
  • 100 g sidfläsk
  • 10 potatisar
  • 1 stor gul lök
  • ½ - 1 tsk salt
  • 10 kryddpeppar
  • 25 g smör
  • 5 dl (röd) mjölk
  • 4 ägg
  • 1 tsk salt
  • Vitpeppar 

Instruktioner: 

Sätt på ugnen på 200 grader.

  1. Skär strömmingen i lagom stora bitar och skiva potatisen i tunna skivor. Sidfläsket ska också skivas tunt. Skär löken i halva ringar. 
  2. Smörj in en ugnsform och lägg i ett lager av halva skivade potatisen och sidfläsk. Fyll på med strömming och lök, strö över salt och kryddpeppar. Avsluta med resten av potatisen. 
  3. Blanda ihop mjölk och ägg och tillsätt salt och vitpeppar. Häll över äggstanningen i ugnsformen.
  4. Avsluta med smörklickar på potatisen och lägg in formen i ugnens nedre del i lite mer än 1 timme, tills ytan fått fin färg. Testa om potatisen är färdig.

(För lite magrare strömminglåda, ta bort sidfläsket)