Strömmingslåda / Silakkalaatikko
I sin enkelhet och med härlig doft har denna rätt trollbundit familjer i åratal. Husmanskost på riktigt.
Ingredienser:
- 300 g strömmingsfiléer
- 100 g sidfläsk
- 10 potatisar
- 1 stor gul lök
- ½ - 1 tsk salt
- 10 kryddpeppar
- 25 g smör
- 5 dl (röd) mjölk
- 4 ägg
- 1 tsk salt
- Vitpeppar
Instruktioner:
Sätt på ugnen på 200 grader.
- Skär strömmingen i lagom stora bitar och skiva potatisen i tunna skivor. Sidfläsket ska också skivas tunt. Skär löken i halva ringar.
- Smörj in en ugnsform och lägg i ett lager av halva skivade potatisen och sidfläsk. Fyll på med strömming och lök, strö över salt och kryddpeppar. Avsluta med resten av potatisen.
- Blanda ihop mjölk och ägg och tillsätt salt och vitpeppar. Häll över äggstanningen i ugnsformen.
- Avsluta med smörklickar på potatisen och lägg in formen i ugnens nedre del i lite mer än 1 timme, tills ytan fått fin färg. Testa om potatisen är färdig.
(För lite magrare strömminglåda, ta bort sidfläsket)