Valborgsmunkar / Vappumunkit

Ingredienser:

  • 2 1/2dl mjölk
  • 1 ägg
  • 25g färsk jäst
  • 1dl strösocker
  • En nypa salt
  • 1 1/2 tsk malen kardemumma
  • 7-8dl vetemjöl
  • 100g smör

 

För fritering:

  • 1 liter rapsolja
  • strösocker

 

Instruktioner:

Tidsåtgång: över 60 min.

  1. Smula jästen och låt den smälta i den fingervarma mjölken (37 grader). Tillsätt socker, ägg, kardemumma och salt. Rör ner lite vetemjöl i taget och till sist det rumstempererade smöret. Arbeta degen smidig så att den släpper från kanterna i bunken. Låt degen jäsa under duk i 20-30 minuter.
  2. Knåda degen på ett mjölat underlag och rulla ihop till en rulle. Dela rullen i 20 lika stora bitar och rulla ihop dem till bollar. Platta till dem något och låt dem återigen jäsa under duk i ca 30 minuter.
  3. Värm olja till 180 grader. Ett bra tips för att veta om oljan är tillräckligt varm, är att testa en bit formfranska. Om formfranskan får fin gyllene färg under 1-2 minuter, så är oljan klar att använda.
  4. Ta en boll och tryck till ett hål i mitten, använd fingret till att förstora hålet något genom att snurra den runt fingret.
  5. Sänk munken i den varma oljan, ca 2-3 åt gången, så att de kan flyta fritt i oljan. Låt dem friteras i ca 1-2 minuter och vänd när de börjar få färg. Fortsätt att fritera i ca en minut till.
  6. Lyft upp munkarna med en hålslev och låt dem torka på hushållspapper. Fortsätt att fritera resterande munkar.
  7. Häll upp socker i en bred skål eller tallrik och vänd runt de varma munkarna i sockret.

Låt dem svalna och servera till Sima eller kaffe.

Obs, kom ihåg att inte hälla använd olja i vasken. Du kan hälla den använda frityroljan i en förslutningsbar förpackning och slänga den sedan i den vanliga soppåsen.