Våra reportage

André Wickström om finsk sisu i Sverige

André Wickström om finsk vs svensk matlagning vid högtider.

André Wickström benar ut skillnader mellan svensk och finsk midsommar.

Lär dig midsommarfinska tillsammans med André Wickström.

André Wickström berättar om den finska midsommarmaten.

Finsk fika

Finsk fika är fantastiskt på alla sätt. Det kan vara ett matigare mellanmål, sött och sockrigt eller något däremellan. Här hittar du några finska favoriter. 

Konkreta tips för att matcha sprit till mat.

Du behöver verkligen inte vara en utbildad bartender för att komma på spännande smakkombinationer. Här får du tips på hur du kan matcha sprit till mat!

Koskenkorva — en produkt att vara stolt över

Här kan du alla de priser och utmärkelser som Koskenkorva har gjort sig förtjänt av de senaste åren.

5 tips för sommarens bål

Ju kallare bål, desto bättre smakupplevelse. Vi har sammanställt de fem vanligaste frågorna och svaren om just is.

Grillimakkara – Grillkorven som en del av det finska kulturarvet

Korv kan ses som en del av det finska kulturarvet, då matkultur ligger nära ens identitet och rötter. Mat och smaker är en del av våra minnen, exempelvis klassisk tjock grillkorv med senap, men även ”karjalanpiirakka” (finsk rispirog, recept hittar du här). Minnen från förr och barndomsminnen kan blekna bort, men det som sätter sig starkast är dofter och smaker. Hur somrarna smakade och doftade. Doften av grillkorv som blandades med doften av vedeldad bastu, smaken av karelska piroger och äggsmör en tidig morgon. Rökt fisk en sen kväll och minnena från en fisketur, gummistövlar och flytväst.

Hur du binder björkriset inför bastubadandet

Med lätta slag piskas ryggen för att få igång blodcirkulationen. Den härliga doften av björk och björksav sprider sig i bastun. Det finns ingen parfym i världen som kan ersätta denna doft.

Finsk midsommar

En finsk midsommar liknar den svenska i stora drag, men det som skiljer dessa åt är de symboliska elementen. I Sverige dansar vi runt midsommarstången, i Finland njuter vi av en stor eldbrasa vid strandkanten. Det finns också en del andra intressanta och mystiska traditioner...

Finskt julfirande och finska jultraditioner

Vi slår hål på myten om det finska julfirandet!

Är det finska julfirandet dystert? Dystra jultal med julfredsutlysning, deppig julmusik, avsaknad av julgodis, gemensamma bastubad och kyrkogårdsbesök istället för Kalle Anka. Nej, det är långt ifrån dystert! Vi benar ut några av myterna här.

Finsk julmat

Skiljer sig den finska julmaten från den svenska? Nej, inte så mycket egentligen. Klassiker som köttbullar, julskinka, gravad- och kallrökt lax, sill och lutfisk finns också med på menyn. Det som skiljer sig är tillbehören som lyfter fram dessa klassiker och som gör dem till oslagbara kombinationer. Här finns en samling av recept med finsk julmat!

Memma - en påskdessert

Memma (finska mämmi) är en traditionell finsk påskdessert. Det är en sorts rågmjölspudding som serveras med ovispad grädde, mjölk eller kaffegrädde och oftast med strösocker. Men visste du att memma kan njutas på många olika sätt! Här får du tips inför påsken men även till efter om du får memma över.

Påsktoddy med memma

Här har vi gjort en uppdaterad variant av klassisk Äggtoddy som vi smaksatt med både memma och Jaloviina. Varm och härligt krämig, som att dricka kaksmet! Jaloviina med konjakstoner och med inslag av honung blir pricken över i:et och tillför en fin balans. En riktig storsnackis till påsk eller varför inte efter påsk om man får memma över.

Glada Vappen! En finsk Valborg

Snart är sommaren här och det brukar firas på olika sätt. I Sverige samlas vi vid majbrasan och i Finland firas sista april och första maj med karnevalanda. Studenterna dukar upp och serverar flera olika sorter av sill, ägg, korv, potatissallad och snaps. På hemmafronten firas det med hemgjord mjöd (Sima), struvor (tippaleipä) och Valborgsmunkar. 

Finsk sommarmat

Vi har samlat ihop ett gäng goda sommarrecept till dig! Allt från klassiska midsommarrecept till flertalet enkla och snabba sommarstugerecept.

Smaktema - Äpplen och blåbär

Vi bara älskar kombinationen av äpplen och blåbär och därför vill vi bjuda på våra bästa drink- och efterrättsrecept med just dessa ingredienser!

En samling drinkar

Här har vi tagit fram en gedigen samling av drinkar! 10 drinkrecept med olika spännande smaker - allt från rabarber, citron, salmiak, ingefära, tranbär, blåbär som möter äppeljuice, milkshake, spritzers mm. (Samtliga drinkar och cocktailrecept hittar du i menyn högst upp till höger.)