Våra reportage

André Wickström benar ut skillnader mellan svensk och finsk midsommar.

Lär dig midsommarfinska tillsammans med André Wickström.

André Wickström berättar om den finska midsommarmaten.

Finsk fika

Finsk fika är fantastiskt på alla sätt. Det kan vara ett matigare mellanmål, sött och sockrigt eller något däremellan. Här hittar du några finska favoriter. 

Konkreta tips för att matcha sprit till mat.

Du behöver verkligen inte vara en utbildad bartender för att komma på spännande smakkombinationer. Här får du tips på hur du kan matcha sprit till mat!

Koskenkorva — en produkt att vara stolt över

Här kan du alla de priser och utmärkelser som Koskenkorva har gjort sig förtjänt av de senaste åren.

5 tips för sommarens bål

Ju kallare bål, desto bättre smakupplevelse. Vi har sammanställt de fem vanligaste frågorna och svaren om just is.

Grillimakkara – Grillkorven som en del av det finska kulturarvet

Korv kan ses som en del av det finska kulturarvet, då matkultur ligger nära ens identitet och rötter. Mat och smaker är en del av våra minnen, exempelvis klassisk tjock grillkorv med senap, men även ”karjalanpiirakka” (finsk rispirog, recept hittar du här). Minnen från förr och barndomsminnen kan blekna bort, men det som sätter sig starkast är dofter och smaker. Hur somrarna smakade och doftade. Doften av grillkorv som blandades med doften av vedeldad bastu, smaken av karelska piroger och äggsmör en tidig morgon. Rökt fisk en sen kväll och minnena från en fisketur, gummistövlar och flytväst.

Hur du binder björkriset inför bastubadandet

Med lätta slag piskas ryggen för att få igång blodcirkulationen. Den härliga doften av björk och björksav sprider sig i bastun. Det finns ingen parfym i världen som kan ersätta denna doft.

Finsk midsommar

En finsk midsommar liknar den svenska i stora drag, men det som skiljer dessa åt är de symboliska elementen. I Sverige dansar vi runt midsommarstången, i Finland njuter vi av en stor eldbrasa vid strandkanten. Det finns också en del andra intressanta och mystiska traditioner...