Koskenkorvabyn – bönderna och familjen

Ursprungligen betydde inte Koskenkorva-namnet en alkoholhaltig dryck, utan en plats vid en älv på finska.

När järnvägen byggdes genom byn 1911 fick byn sitt officiella namn: Koskenkorva. Gården Koskenkorva, som ligger nära floden, är en av de äldsta i området med en historia från 1600-talet. Dess nuvarande ägare, familjen Koskenkorva, är ättlingar till de berömda Könni-klockmästarna från Ilmajoki.

Så varför kallas allt för Koskenkorva?

Ordföranden för familjeföreningen Könni, Martti förklarar: ”Det är en tradition i södra Österbotten att den äldsta sonen ärver familjegården och resten av syskon flyttar till nya ställen.

Om du köpte ett gods, tog du godsnamnet som efternamn. Här finns det en känsla av att landet är starkare än blod, förklarar Martti.

Min farfar flyttade 1886 till Koskenkorva-gården, som hade varit hans fars egendom i många decennier. Min farfar bevarade fortfarande namnet Kuhna, som var namnet på den tidigare gården, men hans barn bytte namn till Koskenkorva efter denna gård. Från den tiden har vi kallats Koskenkorva ”, fortsätter Martti.

Gården Koskenkorva

"På gården finns ett pensionat och ett Koskenkorva-temamuseum där det har samlats material om Koskenkorvas drycker under årtionden."

Familjen Koskenkorva driver "Koskenkorva Trahteeri", ett pensionat och spa på ett traditionellt österbottniskt sätt. Nu har andra generationen, Jaakko Koskenkorva och hans fru Sari tagit över familjeföretaget från Jaakkos föräldrar, Martti och Päivi.

Dedikerade lokala lantbrukare

Pasi, Matti, Jaakko och Maija är bara några av de nästan 1500 bönder som bidrar till tillverkningen av Koskenkorva vodka.

I byn Koskenkorva har hantverket att odla korn gått vidare från generation till generation. Vi uppmuntrar lokala jordbrukare att maximera effektiviteten i jordbruket, använda näringsämnen på ett förnuftigt sätt och att övervaka korn under tillväxtperioden för att säkerställa dess livskraft.

- Vi hjälper även jordbrukare i områden som att utföra beräkningar av näringsbalansen. Med dessa beräkningar är det möjligt att bestämma mängden näringsämnen som introducerats till fälten med gödningsmedel och hur mycket näringsämnen som tagits bort under skörden.

Och varför spelar det roll?

Jordbrukarna kan sedan använda denna information i sina näringsberäkningar. Ju större fältets grödor är, desto mer effektivt binder växterna näringsämnen i den skördade grödan. Annars, om näringsämnena lämnas i marken, kommer de att tvättas bort i vattenvägarna och orsaka övergödning. Således går ett högt utbyte av god kvalitet korn och miljövänligt jordbruk hand i hand.

Fakta

Byn Koskenkorva ligger i södra Österbotten, vid floden Kyröjoki och har cirka 2200 invånare. Den närmaste staden, Seinäjoki, ligger cirka 28 km bort.

Koskenkorva-destilleriet, som ligger i byn Koskenkorva, har en lång historia från början av 1930- och 1940-talet.